VOOR WIE ZIJN WIJ ER?

 

De nieuwkomers uit Eritrea hebben intensievere begeleiding nodig dan vluchtelingen uit andere landen. Dat blijkt onder meer uit een alarmerend rapport en zelf heeft Fasiga dit ook ervaren als maatschappelijke begeleider bij de VluchtelingenWerk Rotterdam. Zie het rapport van KIS dat onlangs is verschenen. 

 

Het overgrote deel van de Eritrese statushouders in Nederland en dus ook in Rotterdam, komt uit de rurale gebieden in Eritrea. Deze mensen hebben meestal een boerenachtergrond en hebben beperkt van scholing gebruik kunnen maken. De levenstandaarden zijn primitief en staan heel ver af van de Nederlandse samenleving.

 

Er bevinden zich momenteel ongeveer 500 Eritrese statushouders in Rotterdam, bekend bij het Jongerenloket van de gemeente, waarvan zeker 50% vanaf 2016 gevestigd is in Rotterdam. Deze statushouders zijn druk bezig met hun inburgering op de verschillende taalscholen in Rotterdam.

 

Deze groep is twee jaar begeleid door Vluchtelingenwerk, maar na twee jaar houdt de begeleiding op. Zij zijn onvoldoende thuis in Rotterdam om op eigen kracht hun dagelijks leven vorm te geven. Een aantal van hen heeft schulden. Tevens is de begeleiding gedurende de eerste twee jaar zo beperkt dat aanvullende begeleiding met name op het gebied van regelingen, instanties en schulden nodig is.

 

In het begeleiden van deze jongeren komen de volgende taken en aandachtspunten aan de orde:

    1. kennis van de cultuur hebben als startpunt voor communicatie, hulp en activiteiten
    2. kennis van financiële zaken waar statushouders mee te maken hebben en hen kunnen leren hun financiën in orde te brengen en te beheren
    3. hen leren een netwerken op te bouwen
    4. samen met hen activiteiten organiseren en uitvoeren
    5. hulp geven bij het leren van de Nederlandse taal en kennis overbrengen van de Nederlandse maatschappij.unt ons helpen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

 

Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.